Op de saneringslocatie is een bodemonderzoek uitgevoerd over een oppervlakte van 450 m2. Hierbij is een sterke verontreiniging met zware metalen en PCB’s aangetoond. Ook is plaatselijk een puinverharding aanwezig die sterk verontreinigd is met zink en PCB.
Reiniging verontreinigde grond en fundering verwijderen
Vanwege de lemige grondslag in Limburg en een hoog organische stofgehalte op de locatie, zijn sterk verontreinigde gronden met PCB normaliter uitsluitend thermisch te reinigen. Door de aanvullende verontreiniging met zink is dit alleen niet mogelijk. Daarom moet de grond worden gestort waarbij vooraf bij Bodem+ een niet-reinigbaarheidsverklaring moet worden aangevraagd. Als bewijsmiddel wordt hierbij de rapportage van een partijkeuring gevoegd.
De verontreinigde grond is na ontgraving in depot geplaatst en door een partijkeuring gekeurd. Uit de analsyseresultaten is gebleken dat de grond toch reinigbaar is. De concentratie aan PCB’s en zware metalen ligt namelijk onder de interventiewaarde. Wel is een verhoogde hoeveelheid PFOS aangetroffen ten opzichte van de norm voor hergebruik. De vervuilde PFOS grond is afgevoerd naar een erkende verwerker voor een extractieve reiniging.
Aansluitend op de bodemsanering heeft GMI Bodemmanagement de funderingen van de voormalige bebouwing uit de grond verwijderd en afgevoerd. Op de locatie is vervolgens schone grond geleverd en verwerkt vanuit het park Corio Glana van de gemeente Sittard-Geleen.
Nieuwe bestemming; Japanse Duizendknoop
De gemeente Sittard-Geleen heeft een bijzondere nieuwe bestemming bedacht voor de Parallelweg. In een ander gebied van de gemeente Sittard-Geleen is namelijk een grote partij grond aangetroffen die besmet is met de Japanse Duizendknoop. De Japanse Duizendknoop is een plantensoort die enorm kan woekeren, waardoor de biodiversiteit van een gebied ernstig wordt verstoord. Om dit te voorkomen wordt de locatie aan de Parallelweg gebruikt om de grond af te zetten.
Op de rand van de saneringslocatie en de naastgelegen randweg wordt een grondgeluidswal aangelegd. Om de grond met de Japanse Duizendknoop veilig te bergen wordt deze in de kern van de wal verwerkt en verpakt in een dikke laag folie. De schadelijke plant wordt hierdoor verstikt. In de buitenschil van de grondwal is overgebleven schone grond van park Corio Glana verwerkt. Het gebied krijgt hierdoor na jaren weer een nuttige bestemming.

Geleen, Limburg
Bodemsanering en nieuwe bestemming Parallelweg Geleen
In opdracht van de gemeente Sittard-Geleen voert GMI Bodemmanagement een bodemsanering uit aan de Parallelweg. Op de locatie is verontreinigde grond aangetroffen op de plek waar eerst een woning met garage stond. Deze bovengrondse bebouwing is in 2013 gesloopt. Vanwege de bodemverontreiniging zijn de funderingen toentertijd niet verwijderd. Tijdens de uitvoering van de bodemsanering heeft GMI Bodemmanagement deze alsnog verwijderd en afgevoerd.






Project in het kort
Werkzaamheden:
- De terreininrichting
- Het ontgraven en transporteren van de sterk verontreinigde grond en puin;
- Het verzorgen van een afzetlocatie voor de verontreinigde grond en puin en het vrijgekomen gemengd puin en Bouw en sloopafval;
- Inzet van een DLP;
- Inzet van een decontaminatie unit;
- Verwerken geleverde schone grond';
- Uitzetten van een partijkeuring op de grond in depot;
- Tussentijdse communicatie met de opdrachtgever;
- Verzorgen van het opleverdossier einde werk.
Opdrachtgever:
Gemeente Sittard-Geleen
Totalen:
329,58 ton zink/PCB verontreinigde grond
22,5 ton puin verontreinigd met PCB
2,9 ton bouw en sloopafval
71,64 ton gemengd puin
250 m3 levering AP04 schone grond door derden
Diensten: Bodemnsanering